Tekniken bakom en råsaftscentrifug skiljer sig något från vanliga juicepressar man kan hitta i butiker. Fördelen med råsaftscentrifug är att man kan framställa juice eller saft från råvaror som annars är svårt att utvinna vätska ifrån. Apparaten river nämligen frukten eller bäret i små bitar med hjälp utav vassa knivar som roterar i en hög hastighet. När frukten till sist har blivit tillräckligt finfördelad så slungas det rivna fruktköttet mot sidorna i centrifugen (inte fullt olikt hur en tvättmaskin fungerar). Tack vare små hål i centrifugen så separeras sen safter ifrån fruktköttet för att till sist hamna i en behållare. En annan fördel med att använda sig utav en råsaftcentrifug är dessutom att man kan använda fruktköttet som blir över från framställning av juicen. Så man kan enkelt använda det vid desserter, bakverk eller exempelvis soppor och grytor.

Vad går att centrifugera?

När man använder en råsaftscentrifug är det många som tänker att det enbart går att använda apelsiner eller klassiska ”juice-frukter”. Men sanningen är att det går att använda till betydligt fler saker, som till exempel morötter, päron, äpplen och hallon eller jordgubbar. Så med andra ord kan man framställa många exotiska och spännande juicekombinationer, och det allra mesta i frukt- och bärväg går att centrifugera utan problem.